neděle 28. června 2020

Domů

Neděle byla výživná: přesun z Janoviček až domů, 90 km, 3 propocená trička, 2 pauzy, abychom se vyhnuli dešti. 


Ale dali jsme to. :-) A příští rok chceme jet zase.



sobota 27. června 2020

Broumov

Dnes na mě udělal největší dojem broumovský klášter. Absolvovali jsme komentovanou prohlídku a viděli malý zlomek prostor. I tak mě ohromilo, jak obrovská a komplikovaná stavba to je, kolik práce je s její údržbou, kolik peněz to musí stát...a jak moc se nestíhá, i když se tam už obří kus práce udělal. 

A pak ty kontrasty. Holá chodba spodního patra versus strop kostela, který úplně přetéká výzdobou...


Celý Broumov působí podobně - tolik potenciálu...ale tolik je pro to potřeba udělat. Tak jsme si s Fánou říkali  - kolik by tady stál dům, kdyby ho člověk chtěl zvelebit. A k našemu šoku jsme na realitním serveru našli pouhé 2 inzeráty a ještě nezajímavé. Přitom tak třetina nemovitostí vypadá, že by potřebovala majitele, co by se fakt staral. 

A jinak děsná pohoda :-)



pátek 26. června 2020

Janovičky

Janovičky jsou místní konec světa. Je to snad nejsevernější vesnice Broumovska, cesta končí půl kilometru před polskými hranicemi a je tu velkolepý výhled do kraje. 


Dnes jsme na kolech jeli jen malý kousek (30 km), ale o to dobrodružnější. Prvnímu dešti jsme se vyhnuli tak, že jsme odjezd z ubytování odložili o pár hodin. Druhý vydatný déšť jsme přečkali v restauraci Švejk v Meziměstí a třetí mohutný déšť....nás prostě chytil. Ale naštěstí to bylo asi 800 m od našeho hotelu v Janovičkách. 

Večerní výhled se nám taky moc líbil: 


A ještě musím dodat, jak to celé zvládám...Slušně! Protože se pořád něčím cpu :-D



čtvrtek 25. června 2020

Teplické skály

Dnes byl odpočinkový den - pro naše kola. Ta jsme nechali na chalupě a my se zničili pouhým chozením po svých (15 km). Přešli jsme kus Teplických skal, dorazili do Teplic a po silnici zpět. Lidí bylo docela málo, to bylo prima. A do Adršpachu jsme ani nedošli.


Líbí se mi, na kolika místech mají nějaké vylepšení pro návštěvníky. (A na ještě více místech není nic a člověk šplhá jako kamzík.)


Fána se svléká.


Na tomhle chodníčku jsem na 10 minut usnula. :-D



středa 24. června 2020

Jedeme k Adršpachu

Dnešní přesun byl jen 30 km, což se moc hodilo, protože se trochu pokazilo počasí a nohy už taky měly dost. 


Velmi se nám dařilo po stránce stravovací: třešně přímo ze stromu, teplý oběd v Červeném Kostelci, skvělá káva a buchta v mé oblíbené kavárně a zahradnictví Trees a večer strhující finále přímo na chalupě, kde spíme: grilovaná žebra. Po jízdě studenou a sychravou krajinou to bylo úplné labůžo. 


A nejvíc super je, že jsme nijak seriózně nezmokli. Tomu bychom v poledne při pohledu na radar vůbec nevěřili. 
PS. Horní fotka je od skvělého modelu světa, co si nějaký nadšenec v Červeném Kostelci postavil na zahradě. Je tam všechno: koleje, vlaky, hory, nádraží, nespočet figurek, vrtulník, větrný mlýn, výhled na Alpy...



úterý 23. června 2020

Stolové hory

Dnes byla cílem "japonská zahrada" kousek od Kudova Zdroj. Z místa, kde spíme, by to bylo 15 km. Aby z toho byl důstojný výlet, přidali jsme ještě přejezd polských Stolových hor :-D Tím pádem se to vyšplhalo na 65 km a asi 1300 m převýšení. Bylo tam báječně!! 


Za námi jsou "hřiby". 


Na konci nás zachránil skvělý grilovaný pstruh...a tak se stalo, že jsme onu vyhlášenou zahradu plnou bonsají a potůčků a šlechtěných mechů už nestihli. Vůbec neva - celý dnešní výlet byl parádní. 

A takhle kočka s největšími fousky, co jsem kdy na kočce viděla, čeká, kdy už nám upadne kousek ryby... :-)



pondělí 22. června 2020

Bukovina - Hronov

Vyjíždíme na týdenní cyklodovolenou na Broumovsko. Plán byl, že pojedeme na pohodu a že nemusíme nutně jet nejkratší cestou, protože se nechceme zbytečně ušpinit hned za humny. Teď po těch dešťích je všude namoklo a mokro. 
Realita po 3 km:


Stačilo jet asi 500 metrů rozbahněnou polní cestou a hned byly blatníky plné bláta, bakule hlíny na kolech,  marast po celém kole.... Trochu jsem zuřila, ale hned v první vesnici jsem si u hodné paní vyprosila zapůjčení zahradní hadice a kola jsme osprchovali a uvedli do civilizovanější podoby a pak už jsme se tomu jen smáli.


Zbytek dne úplná pohoda, krásné počasí, belgické vafle v Náchodě, prima ubytování v Hronově, 2 piva na dobrou noc. Najeto  57 km.