pátek 25. února 2022

Zimní - den 5

Lyže jsme už pro dnešek vzdali a radši jsme šli po svých. Nejdřív jsme omrkli skokanské můstky - to je ale strašný sešup!! 
A pak jsme si dali šíleně dobrý oběd v krásné restauraci Rekovice. Z bůčku byl Fána úplně paf (a já taky, protože byl lepší než moje kolínko). 
A pak jsme se po nějakém přemlouvání vydrápali na Velký Javorník (918 m). Místy to bylo trochu do kopce... ale zase nám to kompenzovaly pěkné výhledy.

čtvrtek 24. února 2022

Zimní - den 4

Dnes jsme si udělali výlet do Ostravy - za architekturou. Nejdřív jsme navštívili Jubilejní kolonii, dělnické byty postavené Vítkovickými železárnami v letech 1921–1932. Krásné klidné místo.
A odpoledne jsme měli to štěstí, že se nám podařilo sehnat soukromou komentovanou prohlídku Poruby. Průvodce byl sečtělý a pro téma velmi nadšený.
Díky němu už vím, že ke slohu socialistického realismu patřila i monumentálnost, navození dojmu blahobytu a odkazování se národní tradice. Takže klidně renesanční okna na činžák... 
Balustrády a jihočeská průčelí zrovna tak.

středa 23. února 2022

Zimní - den 3

Dneska to moc nejelo. Mohlo by to být tím, že už prostě třetí den jsem utahaná... Ale máme i objektivní výmluvu: nebylo na čem jezdit!
A to jsme vyjeli na Pustevny, nejvyšší kopec v okolí. Ale zrovna tato trasa byla z půlky bídná (a z půlky úplně v pohodě).
Oběd jsme dali v nádherně obnovené Jurkovičově chatě a to byla pastva pro žaludky i pro oči. 
A ty výhledy, jé!

úterý 22. února 2022

Zimní - den 2

Dnes jsme kupodivu byli ve stopě už v 10:30 a stihnuli jsme opět skoro 12 km. Připadnul sníh a trasy byly lépe upravené než včera. Jen počasí se pod Pradědem měnilo každou chvilku. Nejdřív to dlouho vypadalo na mlhu...
Ale po obědě se na nás sluníčko usmálo.
Odpoledne jsme se rozloučili s hostitelkou Libou a frčeli jsme do Frenštátu.

pondělí 21. února 2022

Zimní dovolená - den 1

Dnes jsme vyrazili na běžkách na Praděd. Vzhledem k tomu, jak moc místy foukalo a počasí se rychle měnilo, jsme rádi, že jsme vůbec vylezli ven a na našich 12 km jsme náležitě hrdí 😁

I vrchol jsme zdolali. Vlastně se mi ta stavba moc líbí.