sobota 6. května 2023

Kodaň - den 3.

Pořád jsme nadšení. Možná to tak ze zápisků nevypadá... přijedeme totiž večer domů totálně utahaní a u psaní blogu usínám... Ale furt převládá dojem, že jsou tady dál nejen v architektuře, ale i nějaké obecné kultivovanosti prostoru. 

Zatím jsme viděli několik velmi různých tváří Kodaně a dnešek hodně přispěl. Registrujeme: velmi živé, zabydlené postarší čtvrti, často cihlové, plné kol; historické centrum podobně jako v jiných evropských městech, plné turistů; moderní osvícená zástavba, kde už to taky žije; lehce futuristické čtvrti, kde to naopak moc nežije (aspoň na první pohled); domečková předměstí.

Dnes jsme jeli odlovit nejstarší dánskou kešku (z r. 2000), na moje přání hromadnou dopravou, protože jsem si potřebovala odpočinout.

Na oběd jsme se náhodou stavili v bistru v místní knihovně. To bylo tak milé a živé místo! Sekce knížek pro děti je totiž regulérní herna a byl tam velký cvrkot.

Ve městě jsme pak absolvovali prohlídku z věže kostela, to bylo fajn. A prošli jsme si Christianii, taková hipísácká čtvrť, kde tráva voněla na každém rohu.

Pak se nám podařilo vidět ještě jednu stavbu studia BIG - přístavní lázně. Tady mají tak čistou vodu, že se v tom lidi v létě koupají.

Dnes jsme najeli zase asi 30 km na kole a už od prvního dne se chystám napsat ódu na to, jak skvěle se tu jezdí. No, třeba zítra 😁

Žádné komentáře:

Okomentovat