čtvrtek 29. února 2024

Vietnam - den 1. odlet a Hanoj

Hladký průběh celého dne a půl. Nejdřív jsme letěli asi 6 hodin do Kataru, tam jsme strávili asi 3,5 hod. na letišti v Doha a pak dalších 6 hodin při přeletu do Hanoje. Vyrazili jsme v 15 hodin a v cíli jsme byli asi 5 ráno (našeho času), s nějakými asi 3 hodinami spánku... Mazec. 😁

Let jsem si užívala, protože jak poslední dobou spíš létáme s nízkonákladovými aerolinkami, už jsem si odvykla plnohodnotné péči v letadle. Takže najednou opět deky, polštářky, na výběr ze 3 jídel, alkohol i čokoláda. 😁

Letiště v Doha vypadalo hrozně rozlehlé a jedna část nás moc zaujala - pod střechou v hale tam byl parčík, se vzrostlými stromy, keři, vodními prvky. Ohromně to tam vylepšilo klima.


První dojmy z Hanoje. Živelná směs všeho možného - lidi, domů, aut, skútrů, obchodů, služeb, všeho... Nic nemá styl, nebo má, ale neladí s ničím okolo, všeho je moc, často na malé ploše. Najednou rozumím, proč vietnamské prodejny u nás vypadají tak, jak vypadají - oni to jinak neumí a mají to asi v DNA. Jsem dneska hrozně unavená, tak to jen tak na půl oka pozoruju a nic moc si nemyslím.



Potěšila mě večer návštěva místního minipivovaru, který jak kdyby vypadnul někde z hipsterského Karlína. Dali jsme se tam do řeči se zajímavým párem - Švýcar, bývalý diplomat ve Vietnamu a jeho žena Filipínka. Poradili nám nějaké tipy na cestu. 

A ještě pár kuriozit. Ano, vidíte správně... 
Zámečník rovnou na ulici. 
Stánek s pejsky. Víc nevíme. Souvislost s předchozí fotkou určitě nulová. 
Víc fotek a Fánovo povídání najdete jako vždy na https://frantisek-sychra.cz/. 

úterý 27. února 2024

Proč Vietnam?

Jak to celé začalo? 1. Zachtělo se nám zase do tepla a k moři. 2. Ani jeden jsme ještě nebyli v Asii. 3. Kamarád Žamboch hrozně poutavě vyprávěl o své loňské cestě, kdy na motorkách projeli kus Vietnamu. Šup a je to, jedeme taky!

Ještě bych možná mohla dodat, jak to s tou Asií mám. Úplně nevím, jestli mě to tam táhne (zjevně ne, když jsem se tam ještě nevydala). Jsem už taková, že si nejvíc odpočinu, když je kolem mě čisto, uklizeno a srovnáno. Třeba jako v Rakousku. No a právě tohle od Asie asi moc čekat nemůžu, že... Ale zase by bylo fajn to vidět na vlastní oči, že... Třeba se o sobě dozvím zase něco nového.

Při přípravách mám hodně pomohl web pana Porkerta www.vietnamista.cz, kde sdílí spoustu praktických informací pro lidi, co jezdí bez cestovek. Tak si od něho půjčím i tento obrázek, který krásně ukazuje, jaká je to dlouhá země a že lze těžko říkat nějaké univerzální pravdy třeba o počasí nebo charakteru krajiny. 

Letíme zítra, přes Katar.