pondělí 11. března 2024

Vietnam - den 12. Ha Long

Poslední výlet naší dovolené: zátoka Ha Long. Více než 1900 strmých vápencových skal tam vystupuje z moře jako nějaké sochy. Toto místo je zařazeno na seznam památek Unesco. 

Vydali jsme se tam s nějakou cestovkou a měli jsme to celé jako balíček. V ceně byla doprava z Hanoje a zpět (160 km jedna cesta), průvodce, 6 hodin plavby, oběd na lodi, návštěva jeskyní, výstup na jednu horu a půlhodina na malých loďkách. To vše za 840 Kč. A všechno to bylo moc fajn. 

Výlety do Ha Long jsou obří byznys a denně se v zátoce protočí desítky až stovky lodí. Některé více luxusní, kde to je i s noclehem. Měli jsme štěstí na příjemnou skupinu a hlavně skvělého průvodce. Byl úplně šarmantní a žoviální a brzy si celý autobus omotal kolem prstu. Všechny vtipy jsme mu baštili i s navijákem. 😊

Pro mě nejhezčí okamžik byl, když jsme přesedli do člunu a domorodá paní nás odvezla otvorem pod skalou do uzavřeného skalního "kotle". Tam bylo najednou ticho. Jen ostatní loďky občas halekaly. Ale jinak žádná auta ani skútry, žádné troubení, hukot klimatizace... Ticha jsme ve Vietnamu moc nepotkali, tak to bylo jako přejet do jiného světa. 

Na Ha Longu taky byla "miliarda" dalších turistů, ale většinu času jsme si byli na své lodi. Jo, potkali jsme je třeba v jeskyni, ale s tím jsme počítali dopředu. Jen výstup na horu jsme vzdali kvůli množství lidí. Bylo jen jedno úzké schodiště a na něm nekonečná fronta lidí, co se pohybovala dost pomalu. 

Moc se nám tahle jednodenní varianta líbila. Bylo to pozoruhodné místo. A stejně jako skály si budeme pamatovat i průvodce Kimiho a jeho veselé průpovídky angličtinou s vietnamským přízvukem: "Lejdý 'n' čenlmen, tek jů fo vizitin Vietnám!!" 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Barcelona - den 8.

Všechno dobře dopadlo, už jsme zase zpátky doma. Velmi nevyspaná, navíc ten teplotní šok a v Čechách to žije úplně jinými tématy... Ale to n...